Tips van onze energieadviseur om energiezuinig te koken
Inductiekoken: prettig, veilig én energiezuinig
In de loop van de jaren is elektrisch koken steeds zuiniger geworden, én beter regelbaar. Van de gietijzeren kookplaat gingen we over op keramisch en halogeen en tegenwoordig is inductiekoken de standaard. De inductiekookplaat is het meest zuinig. Doordat de warmte pas ín de pan ontstaat, gaat er maar weinig warmte verloren. De hoeveelheid warmte is ook heel precies te regelen. Het is natuurlijk even wennen, maar ook verstokte gaskokers kunnen inductiekoken gaan waarderen. En omdat de kookplaat rondom de pan niet of nauwelijks warm wordt, is een inductiekookplaat ook nog eens veiliger.
Wat is het energieverbruik voor koken?
Een gemiddeld gezin dat op gas kookt, verbruikt hiervoor circa 37 m³ gas per jaar. Bij een gasprijs van € 1,30 per m³ gas is dat een kostenpost van ruim € 48,- per jaar. Bij elektrisch koken varieert het energieverbruik van circa 260 kWh (gietijzer) tot 175 kWh (inductie) per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van € 0,25 zijn de kosten voor inductiekoken zo'n € 43,- euro per jaar. Gebruikt u stroom van uw eigen zonnepanelen? Dan is het financieel nog aantrekkelijker.
Bijkomende kosten
Voor elektrisch koken moet de elektrische installatie in de meterkast meestal worden uitgebreid. Er moet een extra groep worden aangelegd en mogelijk moet de 1-fase-aansluiting worden vervangen door een 3-fase-aansluiting. Alleen een klein kookplaatje met maximaal 2 pitten werkt soms nog met een 'ouderwetse' meterkast. Maar naarmate we meer elektrische apparaten in huis gebruiken, moet de meterkast sowieso worden aangepast.
Energiezuinig koken: wat kunt u zelf doen?
- Zet niet meer water op dan nodig is. Met een deksel op de pan is het water sneller aan de kook én voorkomt u dat er onnodig warmte via waterdamp verloren gaat.
- Maak zo mogelijk gebruik van 'pannen stapelen'. Een tweede pan bovenop de eerste zorgt ervoor dat de warmte dubbel wordt gebruikt. Hiervoor zijn speciale pannen met een dunne bodem te koop.
- Is een gerecht eenmaal aan de kook? Haal het dan van de kookplaat, pak het goed in zodat de warmte behouden blijft en laat het zo verder garen. (Over)grootmoeders gebruikten hiervoor een 'hooikist': een houten kist vol hooi als isolatiemateriaal. Hierin konden de aardappels of groenten rustig nagaren en de kookpit kwam vrij voor een ander gerecht. Kampeerders doen iets vergelijkbaars door een pan in de slaapzakken te wikkelen. Moderne varianten op de hooikist zijn bijvoorbeeld de Wonderbag of de Ecostoof.
- Kookt u met iets uit uw vrieskist? Haal het er dan tijdig uit en laat het ontdooien in de koelkast. De koelkast profiteert van de extra kou en de kookplaat hoeft niet extra hard te werken. Het voedsel behoudt zo ook beter zijn kwaliteit en er ontstaan geen bacteriën, zoals bij het ontdooien wel kan gebeuren.
Wilt u gratis energieadvies en woont u in de gemeente Epe, ga dan naar www.epeverduurzaamt.nl/energieadvies. Wij denken graag met u mee.