Familie Debets

Blij met nieuw isolerend glas


Het is aangenaam in huis

Familie Debets

Met isolatie en zonnepanelen besparen wij op gasverbruik

In het huis van de familie Debets uit Vaassen is het goed toeven. Ondanks dat het een vrijstaand huis is, is het door de goede isolatie aangenaam binnen. Zowel in de winter als in de zomer. Ze gingen zelf met isolatie aan de slag en deden mee aan de isolatieactie van de gemeente. Ook plaatsten ze zonnepanelen. Met deze stroom verwarmen ze elektrisch bij, waardoor ze minder gas hoeven te verbruiken.

Isolatie van de schil

“We zijn al meerdere keren met ons huis uit de jaren 30 aan de slag geweest”, vertelt meneer Debets. “De zolder heb ik zelf geïsoleerd. De vloer kon niet geïsoleerd worden omdat de kruipruimte niet diep genoeg is. Het isoleren van de spouw werd ons afgeraden, omdat we een dubbele spouw hebben. Deze isoleert erg goed. Zowel in de winter als in de zomer. Voorheen hadden we met vier personen een gasverbruik van 3400m3, nu wonen we met zijn tweeën en verbruiken we 1300 m3.”

Isolatieactie van de gemeente

“Toen we vorig jaar een brief kregen van de gemeente die ons uitnodigde mee te doen aan de isolatieactie, besloten we mee te doen. Ons glas op de benedenverdieping stamde uit de jaren 80 en isoleerde niet optimaal meer. Omdat het gas duur werd, besloten we dat het tijd was om het glas op onze benedenverdieping te vervangen.

Glasservice Van Essen was partnerbedrijf van de isolatieactie en heeft alles opgemeten en geplaatst. Daar zijn we erg tevreden over. Ze zijn ervaren en bedreven. Binnen een dag was de klus af en ze hadden alles keurig opgeruimd. Ik had gevraagd of ze zogenaamde neuslatten tegen de kozijnen wilden plaatsen, zodat regenwater niet blijft staan waardoor dit de verf aantast. Dit hebben ze keurig voor elkaar gemaakt. Ik vind het goed dat de gemeente de mensen opmerkzaam maakt op het isoleren. Ik zou het zeker ook anderen aanraden.”

De ventilatie in de woonkamer is geregeld met behulp van roosters.

De familie vroeg ook isolatiesubsidie aan. Ze kregen 207 euro terug. “Dit aanvragen viel ons een beetje tegen; het was niet eenvoudig.”

Zonnepanelen

Om verder gas te besparen, besloot de familie negen zonnepanelen te laten plaatsen. “Die investering is nooit weg. We hebben ze er al in drie jaar uit. Met deze stroom kunnen we ook onze elektrische kachel voeden. Deze zetten we aan als bijverwarming als het toch wat kil wordt in de woonkamer. Op deze manier besparen we ook weer gas.”

Ook plaatsten ze radiatorventilatoren. “Deze zitten aan de onderkant van de radiatoren en helpen om de warmte meer de kamer in te blazen. Hier zal je allicht ook wat gas door besparen. Dat het sneller warm is, dat merken we zeker.”

Wil jij ook je huis isoleren?

Doe mee aan de isolatieactie!