Is mijn huis verduurzamen nog wel de moeite waard? 

Misschien overweegt u te verhuizen, nu of op termijn. Of u bent op leeftijd. De vraag is dan of het wel de moeite waard is het huis te verduurzamen. Worden de kosten dan niet hoog in verhouding met het rendement dat je eruit haalt? 

Verduurzamen of verhuizen? 

Op de vraag of het wel verstandig is om te verduurzamen als je binnenkort wilt gaan verhuizen is het antwoord: meestal wel. Natuurlijk is het zo dat het verduurzamen van je woning minder oplevert als je binnen 2 jaar ervoor kiest om te gaan verhuizen. Maar mensen die binnen twee jaar gaan verhuizen hebben die keuze vaak al gemaakt. Voor mensen die nog twijfelen over verhuizen, over 5 of 10 jaar, loont het wel om je woning te verduurzamen. Er zijn verschillende redenen om dat te doen: 

  1. De woningwaarde stijgt 

Met het verduurzamen van je woning krijgt je woning een beter energielabel en zal dit de waarde van je woning fors verhogen. Gemiddeld zijn woningen met een beter energielabel meer dan 2 procent meer waard dan vergelijkbare woningen die niet verduurzaamd zijn. Voor een gemiddelde Nederlandse woning is dit ongeveer 6000,- euro. Bij 3 of meer labelsprongen, bijvoorbeeld van een F-label naar een C-label, loopt dit voordeel zelfs op tot 3,6 procent of meer. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg. De invoering van energielabels heeft dus een positief effect gehad op de woningwaarde in Nederland en stimuleert het verduurzamen van bestaande woningen. 

  1. Je huis is sneller verkocht 

Uit onderzoek van Tilburg University en Maastricht University blijkt dat woningen met een energielabel gemiddeld 24 dagen sneller worden verkocht dan woningen zonder energielabel. Woningen met een energielabel A staan gemiddeld zelfs bijna 3 maanden korter te koop dan woningen met een lager energielabel. Dit effect werkt omgekeerd ook: woningen met een energielabel G staan gemiddeld 70 dagen langer in de verkoop dan woningen met een beter energielabel. Het is daarom altijd een goede investering om je woning te verduurzamen, zelfs als je over een aantal jaar wilt verhuizen. 

  1. De investering wordt vaak meegenomen in de taxatie van de woning 

Veel mensen denken dat de investering in energiebesparende maatregelen niet of niet volledig in de koopsom wordt meegenomen. Maar sommige makelaars nemen de investeringswaarde van zonnepanelen mee in de lijst van onroerende zaken in het taxatierapport van de woning.  Dit levert ook een financieel voordeel op omdat er over roerende zaken geen overdrachtsbelasting betaalt hoeft te worden. Voor andere energiebesparende maatregelen is deze vergelijking lastiger te maken. Vaak spelen andere factoren zoals de wijk waar de woning staat en het prijsniveau in die wijk een grotere rol bij de taxatie van de woning. Echter, het vervangen van enkel glas voor HR++ glas is hierop een uitzondering. Een groot deel van de potentiële kopers loopt weg bij een woning als het enkel glas nog niet is vervangen voor dubbel glas, waardoor deze investering vaak positief meeweegt in het taxatierapport. 

  1. Je leeft in een comfortabeler, gezonder en energiezuiniger huis zolang je er nog woont 

Investeren in energiebesparende maatregelen is niet alleen goed voor het klimaat en je portemonnee, ook je wooncomfort gaat er op vooruit! Een goed geisoleerde woning heeft een veel prettiger binnenklimaat en koelt minder snel af wanneer de verwarming niet aan staat. Het is alsof je op een koude winterdag onder een warme deken wakker wordt en wilt blijven liggen, maar dan voor je gehele woning. Dit extra wooncomfort heb je toch maar even mooi meegepakt voordat je gaat verhuizen.  

  1. Het is beter voor het klimaat, zowel van de planeet als van je woning. 

Een duurzame woning is beter voor het milieu. Met een goede isolatie heeft je woning ‘een warme jas’ aan, waardoor er minder gestookt hoeft te worden om je woning op temperatuur te houden. Dit bespaart weer gas of elektriciteit en heeft daarom een positieve impact op het klimaat. Maar wist je dat een goed geïsoleerde woning ook beter is voor het leefklimaat van je woning zelf? 

Slecht geïsoleerde woningen hebben vaak een ongezond binnenklimaat. De lucht is vervuild door een te hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie. Door je woning goed te isoleren is deze beter bestand tegen vochtproblemen. Een betere ventilatie, bijvoorbeeld met mechanische ventilatie, zorgt voor een betere afvoer van vervuilde lucht en bespaart ook extra bijstoken van de woning omdat deze niet geventileerd hoeft te worden met open ramen. Samen zorgen een goede isolatie en een modern ventilatiesysteem voor een aangenamer binnenklimaat in je woning én een lagere impact op het milieu. 

Kortom: Niet iedereen die wil gaan verhuizen moet gaan verduurzamen, maar voor de mensen die het overwegen is en blijft het een goede investering. Het is daarom juist een goed idee om je woning te verduurzamen als je nadenkt over verhuizen. Je kunt ook de energieadviseur van gemeente Epe raadplegen, die jou persoonlijk advies kan geven.